1.000 de euro pe secundă: suma fabuloasă cu care s-a împrumutat Guvernul

de: Alexandru Puiu
02 09. 2020

Într-o intervenție la Antena 3, Sorin Grindeanu a criticat aspru modul agresiv în care s-a împrumutat Guvernul condus de Ludovic Orban. Din câte se pare, viteza este mai mare de 1000 de euro pe secundă.

Sorin Grindeanu este prim-vicepreședintele PSD și, în opinia sa, România va fi nevoită să semneze un nou acord de împrumut cu FMI, dacă va continua ritmul actual al împrumuturilor. 

”Văd câteva domenii pe care sunt convins că le-au gestionat prost şi pe care le vor gestiona prost în continuare. Sănătatea, Educaţia – începe un nou an şcolar, e un haos generalizat. (…) Apoi vine o criză economică. De la momentul în care au preluat guvernarea, s-au împrumutat cu aproximativ 120 miliarde lei, în 10 luni. Asta înseamnă cu 50% mai mult decât s-a împrumutat PSD în 3 ani. Am ajuns să ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Aţi văzut undeva explicaţii pentru modul în care se cheltuie acesti bani? Eu nu am văzut explicaţii privind modul în care se cheltuiesc aceşti bani. Acest guvern ne împrumută pe următorii 20 – 30 de ani. E o cădere economică de 5% în fiecare an. Aprox 1,3 milioane de români au trecut rin şomaj tehnic. Eu nu am văzut măsuri coerente care să ajute mediul privat aşa cum au făcut aproape toate ţările UE”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, marţi seară.

În opinia PSD-istului, un nou acord cu FMI este inevitabil. ”Dacă vor continua în acelaşi ritm, eu nu văd cum pot să ocolească acord cu FMI. Este convingerea mea. Cred că a fost închis ultimul acord pe vremea guvernului Ponta. Sunt absolut convins că dacă ucrurile vor merge în această direcţie, anul 2021 va începe cu un acord cu FMI. Deficitul bugetar e record, am ajuns la 50 miliarde anul trecut.  Concluzia mea e că am convingerea că dacă vom merge pe aceeaşi linie, începutul lui 2021 va însemna acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar înseamnă constrângeri, mai puţină libertate asupra deciziilor. 99% că vom avea acord cu FMI, dacă se continuă pe această linie. Noi am vrut să întrerupem, rostul moţiunii a fost asta, una din cauze, in păcate nu s-a reuşit ieri”, a declarat Grindeanu.

Una peste alta, România a ajuns la un împrumut pentru anul în curs de 138,5 miliarde de lei, conform unui document emis de Ministerul Finanțelor. Suma totală pe acest an include și rostogolirea datoriilor scadente și noile împrumuturi pentru acoperirea deficitului. În total, vorbim de 91 miliarde sub formă de deficit bugetar și 47,5 miliarde de lei datorie refinanțată.

”Ministerul Finanțelor Publice va menține abordarea flexibilă în realizarea procesului de finanțare în anul 2020, pentru a reacționa adecvat la potențiale modificări în evoluția condițiilor de piață și comportamentul investitorilor și va continua politica de menținere a unei rezerve financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului la un nivel confortabil care să acopere până la patru luni din necesarul brut de finanțare.”, se arată în documentul semnat de Florin Cîțu. Ca referință, când s-a realizat bugetul pe 2020, discutam de doar 86,9 miliarde de lei, necesar de finanțare.